Post, czyli samouzdrawianie
Głodówki skutkują ustąpieniem bólu, stanów zapalnych i wzrostem odporności. Organizm przestawia się na odżywianie endogenne (wewnętrzne) i rozpoczyna eliminację szkodliwych substancji.
Amerykański badacz gerontologii Clive McCay wpadł na pomysł ograniczenia szczurom przyjmowanych kalorii i skompensowania suplementami niedoborów witamin i minerałów, wynikających ze spożywania mniejszej ilości pokarmu. Jaki był efekt? Długość życia szczurów zwiększyła się o 40%. Zwierzęta cierpiały zdecydowanie mniej z powodu chorób degeneratywnych. Eksperyment McCaya miał miejsce w 1935 roku. Od tamtej pory badanie to powtórzono z sukcesem na ponad 200 gatunkach zwierząt, a także z udziałem ludzi. Dziś powszechnie wiadomo, że dieta niskokaloryczna przedłuża życie i poprawia jego jakość. Podobnie działają stosowane cyklicznie głodówki.
Powszechna toksemia
U zdrowego człowieka żyjącego we względnie zdrowym środowisku ilość toksyn dostających się do organizmu powinna być równa ilości toksyn wydalanych. Gdy jednak dochodzi do zachwiania równowagi w ustroju, naturalne mechanizmy oczyszczające nie są w stanie poprawnie pełnić swoich zadań. Następstwem tego jest spadek odporności, pojawiają się choroby. Toksemia, czyli trwające długo zatrucie organizmu, prowadzi do przewlekłych stanów zapalnych w organizmie i wielu dolegliwości. Gdy dodamy drugi powszechnie występujący w zachodniej cywilizacji czynnik – niedożywienie komórkowe (deficyt witamin i minerałów), problem gwałtownie narasta.
Stosowanie roślinnej diety z wyłączeniem substancji toksycznych (alkoholu i innych używek, cukru, produktów rafinowanych, tłuszczów trans itp.) stanowi nie tylko ważny element profilaktyki, ale też skuteczną i naturalną metodę leczenia chorób przewlekłych. Osobom na tradycyjnej diecie dotkniętym różnymi dolegliwościami lekarze naturopaci zalecają dietę warzywno-owocową, nazywaną postem Daniela. (Choć za post Daniela uważa się post warzywno-owocowy, to biblijny bohater, od którego post wziął swą nazwę, jadał też zboża – słowo użyte w Księgi Daniela, a tłumaczone, jako „jarzyny”, to hebrajskie zeraim – nasiona oznaczające płody rolne, czyli żywność pochodzącą z roślin: zboża, warzywa, owoce).
Remont w ciele
Celem głodówki jest oczyszczenie organizmu m.in. z nagromadzonych przez długie lata złogów pokarmowych, toksyn, metali ciężkich i produktów przemiany materii, a dzięki temu wzmocnienie naturalnych mechanizmów obronnych. Przy okazji dochodzi do redukcji masy ciała, obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy pracy narządów wewnętrznych. Dr K. Wiśniewska-Roszkowska, autorka książki pt. „Leczenie głodówką i dietą surówkowo-jarską”, napisała, że „głodówkę leczniczą można porównać do remontu mocno zestarzałego i uszkodzonego budynku – zostaje on oczyszczony z zepsutych i spróchniałych elementów aż do murów, na których wznosi się potem nową solidną budowlę”.
Głodówki lecznicze składają się z dwóch etapów. Pierwszy etap ma charakter oczyszczający – zaleca się zastosowanie diety warzywno-owocowej do sześciu tygodni (dieta taka jest dietą niedoborową, wskazaną tylko na czas oczyszczania organizmu). Drugi etap polega na stosowaniu zdrowej, najlepiej wegańskiej, wegetariańskiej lub semiwegetariańskiej diety w celu utrzymania efektów pierwszego etapu.
Dietę warzywno-owocową traktuje się jako post z powodu jej niskokaloryczności. Zwana jest też głodówką leczniczą, choć nie jest typową głodówką, raczej półgłodówką. Podstawowe składniki diety, czyli warzywa i owoce, są mało kaloryczne, ale z uwagi na obecność błonnika doskonale zaspokajają uczucie głodu. Podczas diety spożywa się tylko około 800 kcal dziennie, przyjmując trzy posiłki w regularnych odstępach czasu. Taka dieta umożliwia przestawienie się organizmu na tzw. odżywianie endogenne, podczas którego organizm czerpie energię, wykorzystując zapasy tkanki tłuszczowej. Odżywianie endogenne skutkuje ustąpieniem obrzęków, bólów różnego pochodzenia, stanów zapalnych. Dzięki związkom zawartym w roślinach komórki zostają dożywione, konsekwencją czego jest wzrost odporności. Wzmocniony układ immunologiczny skuteczniej zwalcza procesy zapalne toczące się w tkankach organizmu.
Produkty w poście Daniela
Post Daniela dopuszcza spożywanie warzyw niskoskrobiowych i niskocukrowych owoców. Potrawy przygotowuje się bez jakiegokolwiek tłuszczu, cukru czy ostrych przypraw. W czasie postu nie spożywa się roślin zbożowych, strączkowych, orzechów, ziemniaków, chleba, mleka, mięsa i słodkich owoców. Nie stosuje się olejów. Zaleca się wypijanie minimum dwóch litrów niegazowanej wody dziennie, wskazane są soki wyciskane z zielonych części roślin. Nie należy pić czarnej herbaty, kawy i alkoholu. Dobrze jest zrezygnować z palenia tytoniu.
Dieta warzywno-owocowa najlepsze efekty przynosi w takich chorobach jak: choroba wieńcowa, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, otyłość, hipercholesterolemia, alergie skórne, astma, nawracające infekcje, zespół jelita nadwrażliwego, zaparcia, nerwice, jaskra, choroby z autoagresji i skórne. Osoby przewlekle chore przed zastosowaniem postu Daniela powinny skonsultować się z lekarzem specjalistą, gdyż dieta ta ma istotny wpływ na działanie niektórych leków. Głodówek nie powinno się stosować w chorobach toczących się ze zmianami nowotworowymi zdefiniowanymi jako inwazyjne, w stanach związanych ze wzmożonym metabolizmem (nadczynność tarczycy), podczas ciąży i karmienia piersią.
Zostaw komentarz