Zgierski blog kulinarny gotowy
8 października w sali teatralnej MOK odbył się finał projektu „Kulinarne zgierzan blogowanie”, w którym uczestniczyli uczniowie klas siódmych i ósmych klas z SP 11 i SP 4. Celem miesięcznego wyzwania było stworzenie bloga kulinarnego, na którym pojawią się tradycyjne zgierskie potrawy. Projekt obejmował lekcje muzealne, warsztaty ze specjalistą żywienia, fotograficzne i literacko-dziennikarskie, a następnie samodzielne próby przygotowania, sfotografowania i opisania dań. Efekt tych prac zaprezentowano podczas finału, na którym oprócz uczestników projektu pojawili się przedstawiciele Łódzkiego Domu Kultury – zastępca dyrektora Michał Kordecki i jeden z opiekunów przedsięwzięcia Rafał Songan. Instytucja była wojewódzkim operatorem programu Bardzo Młoda Kultura, w ramach którego finansowano i realizowano zadanie. Od tego momentu blog stał się dostępny w Internecie na stronie smakizgierza.blogspot.com. A co można znaleźć w treści? Domowy budyń, lody, legumina, czy zupa neapolitańska to tylko kilka z propozycji odnalezionych i uwspółcześnionych przez zgierską młodzież. Z całym projektem wiązane są spore nadzieje. To jedno z tych działań, których efekty mogą być widoczne również po jego oficjalnym zakończeniu. Koordynatorka przedsięwzięcia z ramienia Miejskiego Ośrodka Kultury Magdalena Ziemiańska zapowiada jego kontynuację, zachęcając wszystkich chętnych do współtworzenia bloga. Powstała też strona na Facebooku pod nazwą „Smaki Zgierza – blog nieosobisty”, co podkreśla jego zbiorowy charakter. Wystarczy przygotować wpis wraz ze zdjęciem i przesłać na adres smakizgierza@gmail.com, by stać się współautorem serwisu. Ważne, by w propozycji zachować tradycje zgierskiej kuchni. „Kulinarne zgierzan blogowanie” MOK zrealizował przy współpracy wymienionych wyżej szkół, Muzeum Miasta Zgierza i Stowarzyszenia EZG.(mz)
Zostaw komentarz